Laminált padló esetében legfontosabb a gyakori tisztítás annak érdekében, hogy a karcolást okozó részecskéket rendszeresen eltávolítsák. Első sorban a nem tapadó darabos szennyeződések, így a por eltávolítása a legfontosabb. Ezt puha partvissal, vagy száraz feltörléssel végezzük. A feltörléshez száraz, vagy impregnált mikroszálas mopot használunk. Ha nincs mikroszálas mopunk, megfelelő a pamut mop, vagy puha textilkendő, lehetőleg minél kevesebb műszál tartalommal.

 

A laminált padlók szakszerű tisztítása, karbantartása

 

Ha a laminált padlón tapadó szennyeződés, azaz folt van, akkor a por eltávolítása után nyirkos törlőkendővel távolítsuk el. A tisztítóoldatot a folt anyagától függően semleges, vagy enyhén lúgos szerrel készítsük el, 0,5-1% -os hígítással. A tisztítóoldatot kijuttathatjuk szórófejes flakonból a törlőkendőt benedvesítve, vagy közvetlenül a foltra, vagy a törlőkendőt a tisztítóoldatba is márthatjuk, de ekkor alaposan ki kell csavarni. Nagyobb kiterjedésű foltot nyirkos mikroszálas moppal történő feltörléssel távolítunk el.

Ne használjunk túl nedves törlőkendőt vagy mopot - amelyből víz marad a padlón, és soha ne öntsünk vizet a padlóra. Ha véletlenül víz, vagy más folyadék kerül a padlóra, azt azonnal itassuk fel törlőkendővel, vagy ha tehetjük, legjobb, ha vízszívóval felszívjuk, mert azzal a padló réseibe, nútjaiba beszivárgott vizet is el tudjuk távolítani, ami nagyon fontos. A padló réseibe beszivárgott vizet a nagy tömörségű farostlemez (MDF) anyagból készült padló alap felszívja, attól megdagad. A víztől kezdetben a lapok széle felpöndörödik, később letöredezik, majd a tartós, rendszeres nedvesség felvételtől a lapok anyaga szétmállik, elkorhad.

Ha a laminált padlót nyirkos feltörléssel tisztítjuk, általában nem kell tisztítószert használni, elegendő lehet a tiszta víz. A padlólapok felülete ugyanis az alapra ragasztott műanyaggal van laminálva, amitől a felület vízzáró tulajdonságú, tehát a szennyeződés nem szívódik bele.

Nehézséget egyedül a struktúrált (barázdált) felületű padlók tisztítása jelenthet, ugyanis a barázdák mélyedéseibe beletapadt szennyeződés eltávolításához alaposabb tisztításra lehet szükség. Ekkor nedves tisztításra, és valamilyen semleges (pH 5-7) kémhatású tisztítószerre, és/vagy mechanikai hatásra (dörzsölésre, súrolásra) is szükség lehet a szennyeződés feloldásához. Ekkor különösen ügyeljünk arra, hogy a víz ne szívódjon be a lapok illesztéseibe.

Forduljon hozzánk bizalommal, kérjen ajánlatot laminált padló tisztítására!

Kérem a hozzáférést a Padlótisztítási Tudástárhoz